Vakuudeton laina - Kilpailuta ja löydä paras laina | Rahoitu.fi

Vakuudeton laina - Kilpailuta ja löydä paras laina

Olet varmasti joskus kuullut vakuudettomasta lainasta, mutta tiedätkö mitä vakuudeton laina tarkoittaa? Kulutusluotto, joustoluotto, käyttölaina ja pikalaina saattavat olla sinulle tutumpia nimiä. Niitä kaikkia voidaan kuitenkin kutsua myös vakuudettomaksi lainaksi. Ehkä mietit myös, kuka vakuudetonta lainaa voi hakea, ja mihin tarkoitukseen. Kaikkeen tähän löydät vastauksen tästä alta, jossa käsittelemme laajasti kaikkea sitä, mikä liittyy vakuudettomiin lainoihin ja niiden hakemiseen. Vakuudettoman lainan hakeminen on helpompaa kuin olet saattanut ajatellut. Rahoitu.fi on suomalainen palvelu, jolle on myönnetty oikeus käyttää avainlipputunnusta, joten palvelun käyttäminen lainojen kilpailuttamiseen on turvallista. Palvelun käyttäminen on hakijalle aina ilmaista.

Mikä on vakuudeton laina?

Vakuudettomat lainat eroavat perinteisistä vakuudellisista lainoista, kuten esimerkiksi tavallisesta pankista haettavasta asuntolainasta ja kulutusluotosta. Toisin kuin vakuudellisessa lainassa, vakuudettomassa lainassa ei lainan vakuudeksi tarvitse muuta omaisuutta tai takaajia. Vakuudettomassa lainassa ei myöskään näin ollen ole pelkoa vakuuden menettämisestä, jos lainaa ei pystykään maksamaan pois.

Vakuudettoman Lainan Pohdinta

Vakuudettomista lainoista puhuttaessa kyseessä ovat yleensä pienemmät vakuudettomat kulutusluotot. Muutama vuosi sitten vakuudettomien lainojen suurin tarjolla oleva lainasumma oli 10 000 euroa, mutta pankkilain uudistuksen myötä, kun perinteisen pankkilainan saamisesta tuli vaikeampaa, alkoivat rahoituslaitokset tarjoamaan suurempia vakuudettomia lainoja. Rahoitu.fi kautta voi esimerkiksi hakea 1000 – 60 000 euron suuruisia lainoja.

Vakuudettomassa lainassa takaisinmaksuaika on yleensä myös lyhyempi kuin perinteisessä pankkilainassa. 1-5 vuotta on yleinen takaisinmaksuaika, mutta suuremmilla summilla se voi olla jopa 15 vuotta. Näin ollen kuukausittainen lyhennyssumma on helppo säätää omaan talouteen sopivaksi. Toisin kuin perinteisessä pankkilainassa, vakuudettomassa lainassa voi milloin tahansa tehdä sovittua kuukausilyhennystä suuremman lyhennyksen, ilman erillistä ilmoitusta.

Yksi yhteinen asia vakuudettomilla lainoilla on vakuudellisten lainojen kanssa, nimittäin se, että tarvittaessa henkilö voi hakea lyhennysvapaata kuukautta. Vakuudettoman lainan yhteydessä tämäkin asia on tehty helpoksi, sillä sen hakeminen tapahtuu lainan myöntäneen tahon verkkosivulla, johon lainan ottanut henkilö kirjautuu hänelle annetuilla tunnuksilla. Lyhennysvapaan hakeminen onnistuu yhdellä klikkauksella, eikä se vaadi ylimääristen tietojen täyttämistä, kuten vakuudellisten lainojen tapauksessa.

Vakuudettoman lainan hyödyt

Yksi vakuudettoman lainan suurimmista hyödyistä on se, että sen hakeminen on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin vakuudellisen lainan. Lainapäätös tulee yleensä välittömästi. Lisäksi laina on helppo sovittaa omaan talouteen sopivaksi, sillä lainatarjous ei koskaan tarjoa suurempaa lainaa, kuin mihin hakijalla on varaa.
Toinen iso hyöty on se, että vakuudettomien lainojen tarjoajia on paljon, joten hakijalla on mahdollista saada useita eri lainatarjouksia monelta eri rahoituslaitokselta, joista valita sitten itselleen sopivin

Vakuudettoman lainan hakemiseen ei liity useiden eri papereiden ja sopimusten täyttämistä ja takaajien allekirjoitusten ja pankin hyväksynnän odottamista. Jotkin lainanmyöntäjät saattavat vaatia palkkatodistusta tai edellisen vuoden verotodistusta palkkatulojen varmistamiseksi. Laina voi olla lainanottajan tilillä parhaimmillaan jo samana päivänä tai seuraavana päivänä lainan hyväkymisestä. Tästä on etua etenkin sillin, jos on kiireellinen tarve hankkia uusi kodinkone rikkoutuneen tilalle tai jos auto tarvitsee välittömästi suurempaa huoltoa.

Vakuudettomaan lainaan ei liity ylimääräisiä kuluja. Lainanottaja maksaa ainoastaan luottosopimuksen mukaiset korot ja kulut. Korkoprosentti pysyy koko lainan takaisinmaksu ajan samana, sitä ei muuteta kesken kaiken.
Vakuudettoman lainan voi maksaa pois milloin tahansa. Jos lainanottaja haluaa maksaa lainan pois nopeammin, on se mahdollista ilman erillisiä kuluja. Myös sovittua suurempia maksueriä on mahdollisia maksaa ilman erillistä ilmoitusta, jolloin laina lyhenee nopeammin.

Aina kun puhutaan hyödyistä, kannattaa myös samalla miettiä mahdollisia haittapuolia. Niitä kuitenkin on hyötyjä vähemmän. Lainan saamisen helppous saattaa houkuttaa joitakin henkilöitä hakemaan lainaa liian kevyin perustein, ja rahat käytetään turhaan kulutukseen sen sijaan, että ne menisivät tarpeellisten hankintojen tekemiseen tai oman talouden helpottamiseen esim. maksamalla muita kalliita lainoja pois. Eli lainaa hakiessa on hyvä olla itsellä mielessä sen oikea käyttötarkoitus. Lainan ottaminen ja velkaantuminen vain huvin vuoksi ei ole koskaan suositeltavaa.

Vakuudettoman lainan vertailu

Lainojen vertaileminen on tänä päivänä paljon helpompaa, kuin mitä se oli esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Menneitä ovat ne päivät, kun lainanhakijan piti kävellä pankista toiseen kysymässä lainatarjousta, kertoa pankille lähes koko elämäntarinansa ja selvittää vakuudet ja takaajat. Tänä päivänä kaiken voi hoitaa kätevästi verkossa, niin myös lainojen vertailemisen. Enää ei ole tarvetta itse ottaa selvää millaisia tarjouksia rahoituslaitokset ovat valmiita antamaan, vaan vertaileminen voi suorittaa helposti verkossa käyttämällä Rahoitu.fi sivustoa.

Vakuudettoman Lainan Vertailu

Vertaileminen kannattaa, sillä vaikka lainojen korot ovatkin tänä päivänä säänneltyjä korkokaton ansiosta, voi niissä kuitenkin olla joitakin pieniä eroja, ja näitä eroja ei välttämättä itse huomaa ilman kattavaa vertailua. Sivustolla ilmoitat minkä kokoisen vakuudettoman lainan tarvitset, kuinka pitkän laina-ajan haluaisit tai minkä kokoinen kuukausilyhennys on sinulle sopiva. Tämän jälkeen saat useampia eri lainatarjouksia, jotka on listattu valmiiksi niin sanotusti paremmuusjärjestykseen. Tällä tavalla on helppoa valita tarjousten joukosta se itselleen sopivin vaihtoehto.

Yhteistyökumppanit

Bank Norwegian - a part of NOBA Bank Group
Risicum FI
Laina.fi
Halino
Instabank
Lainaamo
Brocc
Credigo
Credit24
Lea bank
Svea
Morrow Bank
Avida
TF Bank Laina
Bigbank
Bondora
Kaarnalaina
Resurs Bank
GF Money
Alisa Pankki
Nordax Bank, osa NOBA Bank Groupia
My Lender
Collector
Lainasto
EuroLoan
Bondora
POP Pankki

Mihin tarkoitukseen vakuudetonta lainaa voi hakea?

Yleisin käyttötarkoitus on remontti tai auton hankinta, tai esimerkiksi uuden pesukoneen hankkiminen rikkoutuneen tilalle. Toiset taas haluavat toteuttaa haaveitaan matkustamisesta tai opiskelemisesta yksityisessä oppilaitoksessa, jossa opiskelija joutuu itse maksamaan opetuksesta, tällöinkin vakuudeton laina on tarjolla vaihtoehdoksi näiden unelmien rahoittamiseen. Tai ehkäpä olet löytänyt täydellisen pienen kesämökin, jonka haluaisit ostaa. Lainaa ilman vakuuksia voi siis hakea kaikenlaiseen tarpeeseen.

Auton hankinta on yksi kaikkein suosituimmista tarkoituksista, sillä tänä päivänä ihmiset usein ostavat vähän käytettyjä autoja suoraan yksityiseltä myyjältä, ja tällöin vakuudeton laina on nopea tapa rahoittaa osto. Tällöin auton omistus myös siirtyy suoraan ostajalle, eikä se jää rahoituslaitoksen omaisuudeksi lainan lyhentämisen ajaksi, kuten vakuudellisessa lainassa saattaa olla. Kun haet lainaa verkossa, sinua ei pyydetä selittämään juurta jaksain, mihin tarkoitukseen lainaa haet, on oma asiasi mihin sen käytät. Tarkoitusta saatetaan kysyä, mutta vastaukseksi riittää, kun ilmoittaa vain auto tai remontti, tai mikä tarkoitus sitten onkaan. Lainantarjoajia kiinnostaa ainoastaan sinun taloutesi ja maksukykysi, se että pystyt selviytymään lainan takaisinmaksusta.

Parin viimeisen vuoden aikana todella suosituksi on tullut niin sanottu yhdistelylaina, jolloin yhdellä lainalla maksetaan pois esimerkiksi kaikki pienemmät, suurikorkoiset lainat ja osamaksusopimukset, jotta jatkossa henkilö voi maksaa kuukaudessa vain yhtä lyhennystä ja säästää tällä tavalla taloutensa kuukausimenoissa. Tällaista yhdistelylainaa hyvin usein tarjotaan hakijoille ja sellaisen ottamista kannattaakin harkita, jos henkilöllä on useampi pienempi laina tai esimerkiksi luottokorttivelkaa. Lainojen yhdistäminen kannattaa, sillä silloin saa yhden kuukausilyhennyksen lisäksi yleensä myös pienemmän koron, kuin mitä muiden lainojen yhteenlaskettu korko on. Eli lyhennyksestä oikeasti menee uuden lainan avulla suurempi summa itse lyhennykseen kuin korkoihin.

Mitä kannattaa huomioida vakuudetonta lainaa hakiessa?

Vakuudetonta lainaa hakiessa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Lainanhakijan ikä: Lainanhakijan tulee olla vähintään 20-vuotias ja enintään 75-vuotias ja hänellä on oltava säännölliset tulot, joko palkka- tai eläketulot.
  • Raha-asiat kunnossa: hakijalla tulee olla puhtaat luottotiedot, ei maksuhäiriömerkintöjä.
  • Suomen kansalainen: hakijan on oltava Suomen kansalainen ja hänellä on oltava vakituinen osoite Suomessa. Yleensä vaaditaan, että henkilö on lainan hakemisen hetkellä asunut vähintään yhden vuoden yhtäjaksoisesti Suomessa.
  • Tili suomalaisessa pankissa: hakijalla on oltava tili suomalaisessa pankissa ja tilin on oltava hänen nimissään.
  • Lainan suuruus: lainan määrän tulee olla käyttötarkoitukseensa sopiva, ei liian suuri tai pieni.
  • Lyhennyksen määrä: kuukasilyhennyksen määrän on oltava omaan talouteen sopiva.
  • Laina-aika: missä ajassa hakija on valmis maksamaan lainan pois?
  • Vaadittavat dokumentit: lainanmyöntäjä saattaa pyytää hakijalta esim. palkkatodistusta tai edellisen vuoden verotodistusta, jotta he voivat varmistaa hakijan palkkatulot.
  • Lainan nostaminen: onko laina nostettava yhdellä kertaa, vai voiko myönnettyä summaa nostaa erissä sitä tarvittaessa.

Kun kaikki nämä asiat ottaa huomioon ennen lainan hakemista, hakuprosessi sujuu nopeammin. Nämä kaikki asiat on hyvä kirjata vaikka itselleen paperille ennen kuin tekee lainahakemuksen Rahoitu.fi -sivustolla. Tällöin vaihtoehtoja ei tarvitse ruveta miettimään siinä vaiheessa, kun on täyttämässä hakemusta. Varmista, että mahdolliset vaadittavat dokumentit löytyvät valmiiksi PDF-muodossa, jolloin niiden lähettäminen käy nopeasti.

Vakuudettoman lainan korko

Kaikkiin lainoihin liittyy aina korko, oli kyse sitten minkälaisesta tai minkä suuruisesta lainasta tahansa. Vakuudettomiin lainoihin astui vuoden 2019 syyskuussa voimaan korkokatto, mikä hillitsi joidenkin luotonmyöntäjien satojen prosenttien korkoja. Tämä myös auttoi osaltaan siinä, että mahdollisesti epärehelliset toimijat lopettivat toimintansa ja markkinoille jäivät ainoastaan ne, joiden toiminta on rehellistä ja rahoituslain sääntöjen mukaista.

Vakuudettoman lainan korko määräytyy lainasumman sekä luotonmyöntäjän tekemän riskiarvion mukaan. Luoton kokonaiskustannukset muodostuvat korosta, kuukausittaisista tilinhoitomaksuista sekä mahdollisista luoton avaus- ja käsittelymaksuista. Mitä suurempi lainasumma, sitä pienempi usein on korko. On kuitenkin hyvä huomata, että vakuudettomassa lainassa on yleensä vakuudellista lainaa korkeampi korkoprosentti. Tämä on kuitenkin kulutusluotoille hyvin tyypillistä myös vakuudellisissa lainoissa, joten se ei yleensä ole hakijoille kovin suuri yllätys.

Joskus ensimmäisen vakuudettoman lainan ottaja saattaa saada lainan ilman korkoa, silloin kun kyseessä on pienempi summa ja takaisinmaksuaika on yksi kuukausi.

Lainatarjouksissa ilmoitetaan aina nimelliskorko ja todellinen vuosikorko. Nimelliskorko pitää sisällään lainan marginaalin ja viitekoron, kun taas todellinen vuosikorko sisältää nimelliskoron lisäksi mahdolliset muut kustannukset, kuten avausmaksu, mahdollinen tilinhoitokulu, ym. Näin ollen todellinen vuosikorko antaa kattavamman yleiskuvan lainatarjouksesta. Todellinen vuosikorko on siis se luku, johon hakijan kannattaa kiinnittää ensimmäiseksi huomiota lainaa arvioidessaan ja vertaillessaan.

Ottaisinko vakuudetonta lainaa?

Jos harkitset vakuudettoman lainan ottamista, kaikkein parasta on tehdä lainahakemus Rahoitu.fi -sivustolla. Hakeminen ei velvoita hakijaa mihinkään, se kuitenkin tarjoaa hakijalle hyvän kuvan siitä, millaista lainaa hänellä on mahdollista saada, kun lainoja myöntävät tahot tekevät hänelle omat tarjouksensa.

Nämä tarjoukset saatuaan hakija voi rauhassa perehtyä niihin ja miettiä omaa päätöstään lainan nostamisesta tai nostamatta jättämisestä. Jos olet valmis ottamaan lainaa, sinulle sopivan vaihtoehdon valitseminen on tehty helpoksi, ja rahat voivat olla tililläsi mahdollisesti jo saman päivän aikana, tai seuraavana päivänä. Rahoitu.fi auttaa aina hakijoita, jos heillä on jotakin kysyttävää liittyen lainahakemuksen tekemiseen tai muita palveluun liittyviä kysymyksiä. Hae lainaa ja katso, millaisia tarjouksia saat.

Tietoa Rahoitu.fi -palvelusta

Rahoitu.fi on lainavertailusivusto, joka tarjoaa lainanhakijoille täysin ilmaisen lainojen vertailun. Yhteistyökumppaneina on useita eri vakuudettomia lainoja tarjoavia rahoituslaitoksia, joten lainanhakijoilla on mahdollisuus saada useita lainatarjouksia. Palvelu on täysin suomalainen ja sillä onkin siksi oikeus käyttää avainlipputunnusta. Rahoitu.fi palvelee kaikkia suomalaisia lainanhakijoita.

*) Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 %.
Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella välillä minimissään 4,5 % ja maksimissaan 30,6 %. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 2000 € - 60.000 € ja tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma. Tarjottava nimelliskorko on maksimissaan 20 % ja lainaan liittyvät muut kulut vuodessa maksimissaan joko 150 euroa tai 3,65 % lainasummasta, sen mukaan kumpi on pienempi.