Käytetyn auton ostajan muistilista ja autorahoituksen vinkit - Rahoitu.fi

Käytetyn auton ostajan muistilista

Auton ostaminen yksityiseltä myyjältä ei ole aina täysin simppeli prosessi, vaan käytettyä autoa ostaessa on useita eri osatekijöitä, jotka on tärkeä ottaa huomioon. Kaikki auton kunnon tarkastamisesta kauppakirjan tekemiseen on ostajan omalla vastuulla, mikä luonnollisesti tuo painetta käytetyn auton ostamiseen.

Auton 1

Erityisesti, kun ollaan ostamassa ensimmäistä kertaa käytettyä autoa yksityiseltä myyjältä, on huolellinen valmistautuminen kaiken a ja o, jotta pystyt varmistamaan onnistuneet autokaupat.

Miksi kannattaa ostaa käytetty auto?

Ennen auton ostamista, moni miettii, että kannattaako auto ostaa uutena vai käytettynä. Uuteen autoon verrattuna käytetyn auton kiistaton valtti on sen paremmin säilyvä jälleenmyyntiarvo. Yksityisillä markkinoilla on tosin astetta haastavampaa erottaa jyvät akanoista, ja siksi voi olla vaikeampaa välttää hutiostokset.

Miten siis pystyt ilman syväluotaavaa kokemusta arvioimaan, että onko käytetyn auton myyntihinta linjassa auton senhetkisen kunnon kanssa?

Jotta käytetyn auton ostaminen yksityiseltä myyjältä olisi helpompaa, olemme listanneet 7 vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä kun näköpiirissä on käytetyn auton hankkiminen. Sen lisäksi, kerromme kuinka käytetyn auton rahoitus onnistuu helposti, jonka myötä pääset autokaupoille nopeasti.

Tutustu siis näihin vinkkeihin ja varmista mahdollisuutesi onnistuneeseen kauppaan käytettyjen autojen markkinoilla.

1. Auton käyttötarkoitus ja ominaisuudet

Ennen kuin hyökkäät internetin ihmeelliseen maailmaan tutkimaan käytettyjä autoja, sitä ennen kannattaa määritellä minkälaista autoa etsit, ja mitkä ominaisuudet autossa ovat kaikista tärkeimpiä sinulle.

Onko kiikarissa pieni city-auto vai isompi ajoneuvo lapsiperheen tarpeisiin? Ajatko enimmäkseen kaupungissa vai haastavissakin maastoissa? Tarvitsetko luotettavaa autoa pitkän matkan taittamiseen, vaiko näppärää kaveria jonka saa helposti parkkeerattua?

Kun käyttötarkoitus on selvillä, on huomattavasti helpompaa skaalata valtavasta määrästä myynnissä olevia käytettyjä autoja juuri itsellesi sopiva malli. Näin ei tarvitse myöhemmin harmitella, kuinka tuli ostettua vääränlainen auto, joka ei sovikaan omiin tarpeisiin.

2. Käytetyn auton rahoitus

Kun sinulle sopivan auton ominaisuudet ovat selkeänä mielessäsi, voit laskea itsellesi sopivan budjetin ja siten arvioida millaisen auton pystyt hankkimaan budjetin ja käyttötarkoituksen puitteissa.

Jos omista säästöistä ei löydy tarpeeksi käsirahaa varteen, täytyy silloin miettiä sopivaa rahoitusta yksityisten väliseen autokauppaan. Ennen kuin haet lainaa auton ostoa varten, selvitä kuinka suurta lainaa ja kuukausierää autosta haluat maksaa.

Kulutusluotto on vakuudeton autolaina, joka sopii hyvin auton ostamiseen yksityiseltä myyjältä, sillä voit saada sen erittäin nopeasti - parhaimmillaan jopa saman päivän aikana. Kulutusluotot kannattaa aina kilpailuttaa, jotta saat edullisimman autolainan.

Rahoituksen selvittäminen hyvissä ajoin ennen myyjän tapaamista on erittäin viisasta, sillä silloin sinulla on etulyöntiasema, kun käsiraha löytyy jo valmiina takataskusta.

Autolainan ottaminen on erittäin yleistä, joten ei kannata säikähtää lainan ottamista. Alla olevasta taulukosta näkyy ikäluokittain kuinka paljon lainanhakijoilla on keskimäärin autolainaa, ja millä alueilla lainaa otetaan eniten.

Tutkimus: Näin Suomessa haetaan autolainaa

Auton 2

Tiedot päivitetty 14.2.2020

Iän noustessa hankitaan myös kalliimpia autoja. Alle 24-vuotiaista suurimpia autolainoja haetaan Pirkanmaalla. Keskimääräinen vakuudeton autolaina koko Suomessa on 12 500 euroa.

Uudellamaalla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla 35 - 54 vuotiaat hakevat useimmiten noin 15000 euron rahoitusta. Parhaan tarjouksen autorahoitukseen saa vertailemalla ja kilpailuttamalla pankit ja rahoituslaitokset.

Voit helposti kilpailuttaa 15 000 euron lainan Rahoitu.fi lainavertailulla.

3. Tarkista auton kunto

Kun rahoitus on kunnossa ja käsiraha on mahdollisesti jo pankkitilillä, pääset katselemaan autoja paikan päälle. Kun autoja käydään tarkastelemassa, on äärimmäisen tärkeää tutkia auton kunto huolellisesti ja ajan kanssa. Tämä on varmastikin yksi tärkeimmistä stepeistä käytettyä autoa ostaessa, joten mieti jo etukäteen mitä kaikkea tulee tarkistaa ja ottaa huomioon.

Ideaalisti autoa kannattaa mennä katsomaan valoisaan aikaan, jotta huomaat kaikki pienimmätkin yksityiskohdat auton kunnosta. Näin erotat varmasti kaikki kolhut ja muut virheet, jotka voivat kertoa enemmän auton kunnosta. Tiedustele myyjältä aikaisemmista huolloista ja katsastuksesta. Varmista myös että autosta on maksettu ajoneuvovero.

Lisäksi tutki huoltokirja, sillä sieltä löytyy tärkeää informaatiota, joka saattaa vielä vaikuttaa ostopäätökseen. Huoltokirjasta kuuluisi näkyä missä autoa on huollettu - jos kirja on täynnä merkintöjä ja huoltoja on tehty ympäriinsä, siitä kuuluisi huolestua. Luotettava huoltohistoria on aina auton arvon säilymisen tae, joka tarkoittaa myös että suuremmat remontit eivät välttämättä ole näkyvissä lähitulevaisuudessa.

Rekisteriotteesta kannattaa aina katsoa onko myyjä auton omistaja vai ainoastaan auton haltija. Tarkista myös varustelun kunto, sillä esimerkiksi renkaiden kunto voi vielä vaikuttaa lopulliseen hintaan, jos renkaiden uusiminen on lähitulevaisuudessa edessä.

4. Tarkastuta ulkopuolisella taholla

Auton 3

Yksityisellä myyjällä ei mitä luultavimmin ole yhtä kattavaa asiantuntemusta kuin autoliikkeellä, mikä saattaa rajoittaa virhevastuuta. Tiedonpuutteen tueksi on mahdollista hankkia ulkopuolisia palveluita, kuten esimerkiksi käydä tekemässä autolle kuntotarkastus.

Kun tarvitset lisätukea ostotilanteeseen, asiantuntijan mukaan ottaminen koeajolle tai tarkastamaan autoa voi olla myös hyvä vaihtoehto.

Ammattilaisen mukaan ottaminen toki nostaa kustannuksia, mutta loppupeleissä saatat säästää pitkän pennin, jos oma osaaminen loppuu kesken. Autoalan ammattilaisen avulla varmistat ettei tule tehtyä epähuomiossa hutiostosta, ja ostat mahdollisimman hyväkuntoisen auton.

5. Koeaja auto

Koeajaminen on erittäin tärkeää, sillä se on ainut hetki jolloin pääset kokeilemaan auto kunnolla ennen ostopäätöstä. Tutki kuinka helppo auto on käynnistää ja testaile ohjauspyörän toimivuutta.

On myös viisasta kokeilla autoa eri maastoissa ja eri nopeuksissa, jolla saat kokonaiskuvaa auton kulkemisesta, ja siinä samassa pääset testaamaan jarrujen ja vaihteiden toimivuutta.

Jos mahdollista, käytä auton testaamiseen kunnolla aikaa jotta saat tuntumaa ajamisesta ja huomaat pienetkin asiat, jotka saattaisivat kiireessä jäädä huomiotta, ja myöhemmin koitua hankaliksi korjata.

Kysy myyjältä ainakin vielä nämä kysymykset koeajon jälkeen:

  • Miten ja missä autoa on huollettu?
  • Onko autossa vaurioita joita ei näe päällepäin?
  • Missä kunnossa auton renkaat ovat? Löytyykö sekä kesärenkaat että talvirenkaat?

6. Tingi

Fiksu auton ostaja pyrkii aina tinkimään pyyntihinnasta, sillä pienellä vaivannäöllä ja neuvottelutaidoilla pystyt tekemään silkkaa säästöä.

Tinkimisen tueksi kannattaa etsiä vastaavien autojen vertailuja, mutta vertailu luo omat haasteensa, sillä käytettyjen autojen hinnoitteluun vaikuttaa monet käytöstä johtuvat tekijät. Kaksi saman mallista autoa voivat näyttää päällepäin täysin samalta, mutta ero voi olla mittava kulumisasteessa. Hintaan vaikuttaa myös mahdolliset kuntotarkastukset ja katsastukset.

Kannattaa kuitenkin aina tinkiä mahdollisuuksien mukaan, sillä yrittänyttä ei laiteta!

7. Kauppakirjan teko ja omistajanvaihdos

Kun hinnasta ollaan päästy myyjän kanssa sopuun, voidaan kauppa lyödä lukkoon. Asianmukaisen kauppakirjan teko on tärkeää ja on suositeltavaa täyttää se myyjän kanssa huolellisesti. Auto kannattaa ostaa ainoastaan rekisteriin merkityltä myyjältä, sillä näin vältyt hankaluuksilta liikennevakuutuksen, omistusoikeuden tai ajoneuvoveron kanssa.

Tarkista onko ajoneuvovero maksettu, sillä maksamaton ajoneuvovero kulkee auton mukana, ja jos maksut ovat rästissä, saatat joutua auton uutena omistajana maksamaan niitä.

Täytä rekisteröintitodistuksen osat yhdessä myyjän kanssa, tarkastaen tiedot, luovutuspäivämäärän, kuin allekirjoitukset.

Yksityiseltä myyjältä ostaessa joudut itse hoitamaan enemmän paperihommia, sillä rekisteröinti-ilmoitus täytyy tehdä seitsemän päivän kuluessa kaupanteosta. Muutoin vakuutusmaksua korotetaan, jos rekisteröinti on mennyt yli seitsemän päivän rajan. Rekisteröintitodistuksen ilmoitus jää ostajalle ja myyjälle taasen auton luovutuskirja.

Jos auton oston jälkeen ilmaantuu ongelmia, myyjä vastaa virheistä jotka autossa on ollut luovutushetkellä kauppalain mukaan.

Ja eikun ajelulle!

Näillä vinkeillä varmistat onnistuneet käytetyn auton kaupat, sillä hyvän valmistautumisen ansiosta et tee hutiostoksia, jotka saattaisivat koitua myöhemmin kalliiksi.

Käsirahaa varten kulusluottoa hakiessa kilpailuta lainat lainalaskurilla, jolla saat tarjouksia yli 25 eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä.

Kun olet löytäny itsellesi sopivan kulutusluoton ja tarpeisiisi sopivan käytetyn auton, pystyt ostamaan auton samantien ja näin pääset huristelemaan uudella autollasi mahdollisimman pian.

Tutustu siis ylläoleviin vinkkeihin, kilpailuta kulutusluotot lainalaskurilla käsirahaa varten, ja lähde hieromaan kauppoja!

LUE LISÄÄ:

Haastattelu perustuu todelliseen, palveluamme käyttäneelle henkilöille tehtyyn haastatteluun, joka on anonymisoitu haastatellun yksityisyyden suojaamiseksi