Suomalaiset ovat velkaa yli 100% kuukausitulojensa verran - Rahoitu.fi
Suomalaiset ovat velkaa yli 100% kuukausitulojensa verran

Suomalaisten velkaantuneisuusaste jo reilusti yli 100%

OECD:n uusimpien tilastojen mukaan suomalainen keskivertokotitalous on velkaa jopa 133% suhteessa vuotuisiin käytettävissä oleviin tuloihin.

Tämä ei ole kuitenkaan uusi ilmiö. Viimeisten vuosien aikana kuluttajien ja kotitalouksien velkamäärät ovat kasvaneet radikaalisti, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Nousujohteinen suuntaus muuttaa ihmisten mielikuvia velkaantumisesta. Velkaantuminen ja lainoista puhuminen ei ole enää samanlainen tabu kuin ennen. Aihetta on tuodaan jatkuvasti esille median ja kansalaisten toimesta, joka mahdollistaa avoimen keskustelun veloista ja niihin liittyvistä asioista.

Tämä myös avaa uudenlaisen dialogin aiheesta.

Miten ihmiset saisivat pienennettyä velkataakkaansa?

On selvää, että tämä aihe on nyt enemmän esillä kuin aikaisemmin. Uutis- ja viihdemedia on tuonut aihetta enemmän esille informoidakseen kuluttajia keinoista, joilla pienentää velkataakkaansa.

Suomi: Velkaantuminen kotitalouksissa

Haluatko tietää onko sinun mahdollista säästää lainakuluissa? Tarkista tästä

Minkälaiset lainat ovat yleisimpiä?

Asuntolaina
Asuntolaina on nyt halvempaa kuin muutama vuosi sitten. Keskimääräinen korko helmikuussa 2018 oli 0.92%. Esimerkiksi maaliskuussa 2011 se oli 2.38%.
Lähde: Suomen Pankki

Asuntolainaan tarvittavan pääoman määrä riippuu siitä onko ostaja ostamassa ensiasuntoa vai ei. Mikäli kyseessä ei ole ensiasunto, tarvittava alkupääoma asuntolainaan on vähintään 15%, jolloin asuntolainan osuus on enintään 85% asunnon hinnasta. Ensiasunnon hankintaan vaaditaan vain 5% alkupääoma, joka tarkoittaa sitä, että asuntolainaa on mahdollista saada jopa 95% asunnon hinnasta.
Lähde: Finanssivalvonta

Vakuudettomat kulutusluotot
Vakuudeton kulutusluotto on laina, jossa ei nimensä mukaisesti ole vakuutta mukana. Rahoitusalalla on nähty merkittävää kasvua vakuudettomien lainojen saralla.

Tilanne markkinoilla on muuttunut vain muutaman viimeisen vuoden aikana. Yleinen korkotaso on laskenut, monien mielestä pankkien keskinäisestä kilpailusta johtuen. Pankkien välisen kilpailun takia pankkien korkojen on oltava kilpailukykyisiä. Muutosta on nähtävissä myös lainojen takaisinmaksuaikoihin liittyen. Keskimääräinen takaisinmaksuaika on pidentynyt, sillä vuonna 2011 keskimääräinen aika oli 7 vuotta ja 9 kuukautta, kun vuonna 2016 se oli noussut 12 vuoteen ja 3 kuukauteen.

Kuinka pienennän velkataakkaani?

Asuntolaina
Pidä huoli, että olet ajantasalla pankkisi tarjonnasta, mikäli sinulla on avoimia lainoja. Tällä tavalla pysyt ajantasalla pankkisi uusista lainatuotteista, jotka saattavat alentaa sinunkin lainojesi korkoja. Pankeilla on lisäksi palkattu työntekijöitä neuvomaan kuluttajia verotukseen liittyvissä asioissa, joita kannattaa tarpeen mukaan hyödyntää.

Mikäli sinulla ei ole vielä asuntolainaa, mutta olet miettinyt sitä, muista kilpailuttaa asuntolainahakemus usealla pankilla yhden sijasta. Näin saat selville, mitä markkinoilla on sinulle tarjolla. Ole avoin stregiastasi, kun keskustelet pankkien kanssa, jotta saat pankit kilpailemaan asiakkuudestasi.

Vakuudettomat kulutusluotot
Jos sinulla ei ole entuudestaan kokemusta vakuudettomista lainoista, on ehdottoman tärkeää, että tiedostat mitä markkinoilla on tarjolla. Vakuudettomia kulutusluottoja on helppo kilpailuttaa asuntolainoihin verrattuna. Markkinoilta löytyy yrityksiä, jotka kilpailuttavat hakemuksesi puolestasi useilla pankeilla, jolloin säästät vaivan, eikä sinun tarvitse itse lähettää hakemuksia erikseen kymmenille eri pankeille. Yritys lähettää hakemuksesi nopeasti ja turvallisesti jopa yli 20 pankille, jonka jälkeen näet saamasi tarjoukset vain minuuteissa. Toimimalla näin, mahdollistat lainallesi mahdollisimman alhaisen koron ja lainaehdot, jotka sopivat juuri sinun tarpeisiisi.
Tutustu lainamahdollisuuksiisi tästä

Mikäli sinulla on jo entuudestaan kulutusluottoja, saatat katua, että et ole kilpailuttanut lainojasi ennen lainan ottamista. Ei hätää, voit tehdä saman nytkin. Lainojen jälleenrahoittaminen on jatkuvasti kasvava ala Suomessa. Sinun tulee täyttää yksi hakemus, johon merkitset nykyiset lainasi, jonka jälkeen hakemus lähetetään pankeille ja näet kaikki sinulle tehdyt tarjoukset. Näin voit valita parhaan, jolla yhdistää nykyiset lainasi edullisemmaksi kokonaisuudeksi.
Tarkista mahdollisuutesi jälleenrahoitukseen tästä

Kilpailuttaminen todella kannattaa tehdä. Monet taistelevat useiden lainojensa kanssa, eikä kokonaiskuvan hahmottaminen ole aina yksinkertaista. Lainat yhdistämällä saat keskitettyä kaikki, tai ainakin suurimman osan lainoistasi yhteen paikkaan, jonka ansiosta lainojen hallinnointi on huomattavasti helpompaa.
Lainat keskittämällä säästät koroissa ja lainanhoitomaksuissa.

Vieraile Rahoitu.fi – sivulla, nähdäksesi olisiko sinun mahdollista saada lainaa tai yhdistää nykyiset lainasi. Huomaa, että palvelu on täysin maksuton eikä sido sinua mihinkään. Päädyit ottamaan lainan tai et, palvelu ei maksa sinulle mitään.

nopea tuwallinen maksuton

LUE LISÄÄ:

Haastattelu perustuu todelliseen, palveluamme käyttäneelle henkilöille tehtyyn haastatteluun, joka on anonymisoitu haastatellun yksityisyyden suojaamiseksi