Pikavipit olivat osa Sampo Kaulasen nuoruutta - Rahoitu.fi
Pikavipit olivat osa Sampo Kaulasen nuoruutta

Pikavipit olivat osa Sampo Kaulasen nuoruutta

Yhä useampi nuori elää maksuhäiriömerkinnän kanssa. Sampo Kaulasen omakohtaiset kokemukset kertovat pikavippien vaaroista.

Nuoret aikuiset ovat monesti alttiita pikavippien houkutuksille. Aikaisempi huoleton elämä vaihtuu erilaisiin velvollisuuksiin ja kulueriin. Omien varojen tulee yhtäkkiä riittää niin asumiseen, elämiseen kuin myös muihin pakollisiin menoihin. Kun tilin saldo lähentelee nollaa, tuntuu helposti saatava pikavippi tai osamaksumahdollisuus erityisen houkuttelevalta. Huolta takaisinmaksusta ei välttämättä ole, ennen kuin yhtäkkiä lainoja on kertynyt useita eikä niiden takaisinmaksu hoidu ongelmitta.

Kyläkauppiaana ja somepersoonana tunnettu Sampo Kaulanen tuntee pikavippien vaarat liiankin hyvin. Nuorena otettu velka aiheutti Sampolle talousvaikeuksia, kun menot olivat tuloja suuremmat. Bilettäminen ja uudet autot kiinnostivat Sampoa enemmän kuin vastuullinen taloudenhoito, vanhempien opetuksista ja varoituksista huolimatta.

”Velka on veli otettaessa ja velipuoli maksattaessa”

Laina on tarkoitus maksaa pois, mutta moni nuori aikuinen ei ole kuitenkaan varautunut tilanteeseen, jossa töitä ja säännöllisiä palkkatuloja ei välttämättä ole. Tällöin varat eivät välttämättä riitä lainojen lyhennyksiin. Nuorten velkaantumiskehitys on ollut valitettavan nousujohteista.

”Velka on veli otettaessa ja velipuoli maksattaessa”-sanonta tuli tutuksi siinä vaiheessa, kun lainojen maksun aika koitti, kertoo Sampo Kaulanen. Tällöin alussa niin viattomilta tuntuneiden pikavippien karu totuus valjeni Sampolle.

Oman taloustilanteen hahmottaminen on hankalaa varsinkin silloin kun velkaa on kertynyt useammalle taholle. Kuukausierät eivät välttämättä tunnu suurilta lainanottohetkellä, mutta tie koko lainan maksamiseen on pitkä. Korkoja ja kuluja kertyy useammalta taholta ja rahoittajat pitävät huolen omista saatavistaan.

Taloudelliset vaikeudet voivat olla seurausta yllättävästä elämänmuutoksesta

Sampo Kaulanen selätti omat velkansa töitä tekemällä ja vanhempiensa avustuksella. Sampo tiedostaa olleensa onnekkaassa asemassa, sillä kaikille vastaava ei ole mahdollista. Sampo kehoittaa nuoria harkinnanvaraisuuteen lainojen suhteen. Ensin kannattaa selvittää lainan tarpeellisuutta, ja sitä olisiko mahdollista olla ottamatta lainaa sekä säästää tarvittavat varat omasta takaa. Mahdollisiin elämänmuutoksiin tulee varautua sekä oma maksuvara selvittää ennalta.

Kannattaako lainat yhdistää?

Sampo Kaulasen asenne lainojen kilpailutusta kohtaan oli skeptinen. Testattuaan palvelua ja nähtyään omat henkilökohtaiset lainatarjouksensa, hän ymmärsi miten isot erot eri pankkien ja luotonmyöntäjien hinnoissa onkaan. Sampo tiivistikin ohjeensa kaikille laina-asioita pohtiville:
”Tärkeintä on, ettei lainaa ota turhaan, vaan miettiä pärjäisikö ilman tai voisiko ensin säästää. Mutta jos joskus tilanne on ns. pakko, yhtä tärkeää on välttää kalliin lainan ottamista ja siihen kattava vertailu on apu”.

Yhdistämällä on mahdollista säästää niin korko- kuin muissakin lainakuluissa. Olipa tarpeesi pieni tai iso – lainavertailu kannattaa aina tehdä.

Lue Sampon alkuperäinen blogi-kirjoitus.

Lue Seiskan juttu aiheesta tästä

nopea tuwallinen maksuton

LUE LISÄÄ:

Haastattelu perustuu todelliseen, palveluamme käyttäneelle henkilöille tehtyyn haastatteluun, joka on anonymisoitu haastatellun yksityisyyden suojaamiseksi