VINKKEJÄ LAINANHAKUPROSESSIIN

Näin kasvatat mahdollisuuksiasi saada myönteinen luottopäätös

Pankit katsovat huolellisesti läpi kaikki saamansa hakemukset ja hakemuksessa olevien tietojen perusteella pankki antaa joko myönteisen tai kielteisen luottopäätöksen. On erittäin tärkeää, että olet lainanhakijana muistanut merkitä kaikki tarvittavat tiedot ja että kaikki tiedot ovat paikkaansa pitäviä, sillä pankin luottopäätös perustuu kaikkeen sen vastaanottamaan tietoon.

Jokaisen pankin luotonkäsittelyprosessi on omanlaisensa, joten emme voi olla koskaan täysin varmoja siitä, mitkä asiat vaikuttavat luottopäätökseen. Annamme seuraavaksi vinkkejä seikoista, jotka helposti jäävät lainanhakijalta hakemuksen ulkopuolelle, mutta voivat helpottaa lainan saantia merkittävästi.

Yhdistä lainoja – poista vanhat lainat ja samalla turhat korkokulut!

Onko sinulla jo entuudestaan useampi pienempi (ja ehkä kalliimpi) laina? Sen sijaan että haet uuden saman tyyppisen pienen lainan, sinun kannattaa hakea isompi ja monesti siksi myös halvempi laina. Isommalla lainalla saat vanhat lainat poismaksettua ja omat kuukausittaiset korkokustannuksesi alas. Jos järkeistät lainasi, et kenties tarvitse enää ollenkaan uutta lainaa!

Poista vanhat lainat yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

Mahdollisuutesi saada laina paranevat merkittävästi, kun haet sitä yhdessä jonkun toisen kanssa. Erityisen arvokas rinnakkaishakija on etenkin suurempia lainasummia hakiessa. Luotonmyöntäjät tekevät luottopäätöksiä hakijoiden taloudellisten edellytysten perusteella. Jos hakijoita on kaksi, tarkoittaa tämä usein myös parempaa maksuvalmiutta. Lainan myöntäminen ja saaminen helpottuu siis huomattavasti, kun sinulla on tukenasi rinnakkaishakija. Rinnakkaishakijan ansiosta saatat pystyä myös neuvottelemaan paremman koron ja ehdot lainalle

Tee näin:

Valitse Rahoitu.fi sivustolta ”Yhdistä lainat” ja itse hakemuksessa valitse lainan syyksi ”Lainan yhdistäminen” ja hae tarvittava lainasumma (vanhat lainat ja uusi tarvittava summa.) Mikäli olet yhdistämässä lainat yhteishakijan kanssa valitse myös ”Lisää rinnakkaishakija”.

Hanki yhteishakija - hae lainaa yhdessä toisen kanssa.

Oletko avio- tai avoliitossa? On usein suuri etu, jos voit hakea lainaa yhdessä puolisosi kanssa. Yhteishakijan (rinnakkaishakijan) kanssa mahdollisuutesi saada hakemasi lainasumma paranee. Jos lainallesi löytyy rinnakkaishakija, lainanmyöntäjä huomioi teidän kummankin tulonne ja tämä helpottaa lainansaantia.

Usein kumppani tai puoliso on tietoinen siitä, että talouteen haetaan lainaa. Miksi ette harkitsisi lainan hakemista yhdessä, kaksinkertaistaen mahdollisuutenne saada myönteinen lainapäätös? Yleisimmät rinnakkaishakijat ovat avio- tai avoparit tai muuten samassa taloudessa asuvat henkilöt. Myös vanhemmat voivat olla rinnakkaishakijana täysi-ikäisten lastensa lainahakemuksessa.

Rinnakkaishakijasta on apua lainansaannissa seuraavissa tilanteissa:

 • Jos tulosi ovat pienehköt tai epäsäännölliset
 • Jos sinulla on luottomerkintä
 • Jos haet suurta lainasummaa, esimerkiksi yli 10000 € lainaa

On tärkeää, että rinnakkaishakija on tietoinen, että myös hän on vastuussa lainasta. Jos päähakija joutuu taloudellisiin vaikeuksiin tai hän ei muusta syystä voi maksaa lainaa takaisin, joutuu rinnakkaishakija luultavimmin ottamaan lainan takaisinmaksun vastuulleen. Sekä päähakija että rinnakkaishakija ovat samalla lailla vastuussa lainasta, mikä tarkoittaa, että vastaat koko lainasummasta, et vain sen puolikkaasta.

Tee näin:

Hae lainaa Rahoitu.fi sivustolta. Valitse sivulla 2 ”Lisää Rinnakkaishakija” ja täytä tarvittavat tiedot.

Muut tärkeät vinkit:
 1. Muista merkitä mukaan kaikki tulosi! Jos sinulla on muita tuloja, kuten vuokratuloja, sivutuloja (toinen työ tai tuloja omasta yhtiöstä), ehkä elatusapua, on erittäin tärkeää sisällyttää kaikki nämä tulovirrat lainahakemukseen. Asiakirjan mahdollisista tuloista esim. yrityksestäsi, voit saada kirjanpitäjältäsi. Tarkista myös että lapsilisä on merkitty tietoihin.

 2. Näin nopeutat lainapäätösprosessia. Rahantarve on monesti yllättävä ja akuutti. Rahoitu.fi on lähtökohtaisesti erittäin nopea palvelu ja hakee lainapäätöksen kätevästi monelta sinulle sopivalta taholta. Varmista itse, että:

  1. Olet täyttänyt kaikki tiedot oikein

  2. Sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat valmiina

  3. Mikäli meiltä tulee soitto ja et ehdi vastata, soita mielellään takaisin – kyse on varmasti jostain asiasta, jonka haluamme tarkistaa kanssasi. Sitten lainanhaku-prosessi pääsee taas jatkumaan!

 3. Käytä prosessissa virallisia tulodokumentteja. Pankit pyytävät säännöllisessä työsuhteessa olevalta tai työkyvyttömältä kopion uusimmasta palkkakuitista tai hänen saamastaan tuesta. Kuitti ei voi olla yli kaksi kuukautta vanha ja siinä pitää olla merkitty maksaja (työnantaja) sekä brutto- ja nettotulot. Bonuksien pitää olla merkittynä erikseen kiinteästä palkasta. Pankki toivoo saavansa tiedot mahdollisimman selkeästi ja voitkin voittaa paljon aikaa käyttämällä heti alusta asti oikeita sekä selkeitä asiakirjoja.

 4. Palauta asiakirjat yhdessä kuoressa ja varmista allekirjoitus. Ilmoituksen myönnetystä lainasta tullessa kirjeenä, varmista että allekirjoitat kaikki tarvittavat asiakirjat ja vahvistukset, kerää kaikki samaan kirjekuoreen ja lähetä takaisin. Usein vastaaminen sähköpostitse on mahdollista – sähköposti onkin erittäin helppo tapa saada asiat etenemään ripeästi.

 5. Oletko yrittäjä? Oletko itsenäinen ammatinharjoittaja? Toimita silloin uusin veroilmoitus ja tilinpäätös. Hanki myös tilintarkastajaltasi lausunto tämän vuoden tilanteestasi.