Lainavinkkejä parempaan lainaan - Rahoitu.fi

VINKKEJÄ LAINANHAKUPROSESSIIN

NÄIN KASVATAT MAHDOLLISUUKSIASI SAADA MYÖNTEINEN LUOTTOPÄÄTÖS

Pankit katsovat huolellisesti läpi saamansa hakemuksen ja antavat siinä olevien tietojen perusteella alustavan myönteisen tai kielteisen luottopäätöksen. On erittäin tärkeää, että olet lainanhakijana muistanut merkitä kaikki tarvittavat tiedot – etenkin tulot ja velat – oikein. Näin vältyt turhilta pettymyksiltä ja varmistat, että alustava luottopäätös on myönteinen myös sen jälkeen, kun pankki on varmentanut tietosi joko hakemuksen liitteistä tai muista lähteistä ennen lopullista päätöstään.

Jokaisen pankin luotonkäsittelyprosessi on omanlaisensa, joten emme voi olla koskaan täysin varmoja siitä, mitkä asiat lopulta vaikuttavat luottopäätökseen. Annamme seuraavassa muutamia yleisiä vinkkejä, joiden huomioon ottaminen voi helpottaa lainan saantia merkittävästi.

YHDISTÄ LAINOJA – POISTA VANHAT LAINAT JA TURHAT KORKOKULUT

Onko sinulla jo entuudestaan useita pieniä ja ehkä kalliitakin lainoja? Sen sijaan, että haet uuden samantyyppisen pienen lainan, sinun kannattaa hakea isompi ja monesti siksi myös halvempi laina. Isommalla lainalla saat vanhat lainat maksettua pois ja omat kuukausittaiset korkokustannuksesi alas. Jos järkeistät lainasi, et kenties tarvitse enää ollenkaan uutta lainaa!

HANKI YHTEISHAKIJA - HAE LAINAA YHDESSÄ TOISEN KANSSA

Oletko avio- tai avoliitossa? Usein kumppani tai puoliso on tietoinen siitä, että talouteen haetaan lainaa. Miksi ette harkitsisi lainan hakemista yhdessä? Yhteishakijan eli rinnakkaishakijan avulla mahdollisuutesi saada myönteinen lainapäätös paranee huomattavasti. Saat helpommin myös isomman lainan, vieläpä paremmilla koroilla ja ehdoilla.

Yleisimmät rinnakkaishakijat ovat avio- tai avoparit tai muuten samassa taloudessa asuvat henkilöt. Myös vanhemmat voivat olla rinnakkaishakijana täysi-ikäisten lastensa lainahakemuksessa.

Rinnakkaishakijasta on etua etenkin seuraavissa tilanteissa:

 • Jos tulosi ovat pienehköt tai epäsäännölliset
 • Jos haet suurta lainasummaa, esimerkiksi yli 10000 € lainaa

On tärkeää, että rinnakkaishakija tiedostaa olevansa vastuussa lainasta. Jos päähakija ei jostain syystä voisi maksaa lainaa takaisin, joutuu rinnakkaishakija ottamaan lainan takaisinmaksun vastuulleen. Sekä päähakija että rinnakkaishakija vastaavat velallisina koko lainasummasta, eivät vain sen puolikkaasta.

YHDISTÄ LAINASI YHTEISHAKIJAN KANSSA

Lainojen yhdistämiseen haettavat luotot ovat usein varsin suuria. Yhteishakija voi silloin merkittävästi parantaa mahdollisuuksiasi saada riittävän kokoinen laina. Luotonmyöntäjät tekevät luottopäätökset hakijoiden taloudellisten edellytysten perusteella, ja kaksi hakijaa tarkoittaa usein huomattavasti parempaa maksuvalmiutta.

Merkitse tällöin lainahakemukseen, että olet yhdistämässä lainoja. Muista myös eritellä huolellisesti kaikki nykyiset lainasi ja merkitä kunkin kohdalle, onko se tarkoitus maksaa uudella lainalla pois vai ei. Mitoita haettava lainasumma niin, että se kattaa poismaksettavat lainat ja mahdollisen muun ajankohtaisen lainantarpeesi. Kun olet yhdistämässä lainat yhteishakijan kanssa, lisää yhteishakija ja merkitse hänenkin tietonsa kaikkiin pyydettyihin kohtiin.

Muut tärkeät vinkit:

 1. Muista merkitä mukaan kaikki tulosi ja velkasi. Jos sinulla on muita tuloja kuten vuokratuloja, sivutuloja (toinen työ tai tuloja omasta yhtiöstä), ehkä elatusapua, on tärkeää sisällyttää päätulon lisäksi myös nämä tulovirrat lainahakemukseen. Erittele myös aina huolellisesti kaikki nykyiset lainasi kuten asuntolainat, kulutusluotot ja luottokorttien velkasaldot. Tulojen ja velkojen oikeellisuus on tärkeää, jotta vältytään turhilta kielteisiltä lainapäätöksiltä. Pankit varmistavat tulot ja velat joko hakemuksen liitteistä tai muista lähteistä aina ennen lopullista päätöstä.

 2. Näin nopeutat lainapäätösprosessia. Rahantarve on monesti yllättävä ja akuutti. Rahoitu.fi on lähtökohtaisesti erittäin nopea palvelu ja hakee lainatarjoukset kätevästi monelta taholta yhdellä kertaa.

  Varmista itse, että:
  1. Olet täyttänyt kaikki tiedot oikein. Hakemusta ei voi muuttaa sen lähettämisen jälkeen eivätkä pankit ota uutta hakemusta käsittelyyn lyhyen ajan sisällä.
  2. Sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat valmiina. Joihinkin lainoihin tarvitaan liitteeksi viimeisin palkkatosite ja mahdollisesti myös viimeisin verotuspäätös ja sen erittelyosa.
  3. Mikäli meiltä tulee soitto ja et ehdi vastata, soita mielellään takaisin – kyse on varmasti jostain asiasta, jonka haluamme tarkistaa kanssasi. Näin lainanhakuprosessi pääsee taas jatkumaan!

 3. Käytä prosessissa virallisia tulodokumentteja. Pankit pyytävät säännöllisessä työsuhteessa olevalta tai työkyvyttömältä kopion uusimmasta palkkakuitista tai saadusta tuesta. Kuitti ei voi olla yli kaksi kuukautta vanha ja siinä pitää olla merkittynä maksaja sekä brutto- ja nettotulot. Bonuksien pitää olla merkittynä erikseen kiinteästä palkasta. Eläkkeensaajalta pyydetään virallinen eläkepäätös tai indeksikorotusilmoitus. Voitkin voittaa paljon aikaa käyttämällä heti alusta asti oikeita ja selkeitä asiakirjoja.

 4. Oletko yrittäjä? Oletko itsenäinen ammatinharjoittaja? Varaudu silloin toimittamaan tulotositteena kopio viimeisimmästä vahvistetusta tilinpäätöksestä (tuloslaskelma ja tase).
Lainaa